Radiobiology Course Schedule

2022 Clinical and Experimental Radiobiology Course Schedule

Course dates: April 25-29, 2022

Course location: Online (Details will be sent directly to course participants)

Final exam date: May 6, 2022, 9:00 a.m. - 12:00 p.m.

Final exam location: Online (Details will be sent directly to course participants)

 

Monday, April 25, 2022

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 - 10:30 AM   Exploring Learning Goals Dr. Marianne Koritzinsky
10:30 - 11:15 AM L1 Importance of radiobiology in the clinic Dr. Scott Bratman
15 min   Break  
11:30 - 12:15 PM L2 Hallmarks of cancer Dr. Marianne Koritzinsky
12:15 - 1:00 PM L3 Molecular basis of cell death Dr. Bradly Wouters
1 hour   Lunch  
2:00 - 2:45 PM L4 Radiation induced damage & DNA damage response  Bradly Wouters
2:45 - 3:30 PM T1 Tutorial: Questions and Self-Assessmentsl  (L2, 3, 4) Drs. Marianne Koritzinsky, Bradly Wouters
3:30 - 3:45 PM   Break  
3:45 - 4:30 PM L5 Cell survival - in vitro and in vivo Dr. Albert van der Kogel
4:30 - 5:15 PM L6 Quantifying cell kill and cell survival Dr. Michael Joiner

 

Tuesday, April 26, 2022

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 -10:45 AM L7 Pathogenesis of normal tissue side effects Dr. Fei-Fei Liu
10:45 - 11:30 AM T2 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L5, 6, 7) Drs. Albert van der Kogel, Michael Joiner, Fei-Fei Liu
15 min   Break  
11:45 - 12:30 PM L8 RBE and LET Dr. Patricia Lindsay
12:30 - 1:15 PM L9 Particles in Radiotherapy Dr. Michael Joiner
1 hour   Lunch  
2:15 - 3:00 PM L10 Radiation-induced malignancies Dr. David Hodgson
3:00 - 3:45 PM T3 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L8, 9, 10) Drs. Patricia Lindsay, Michael Joiner, David Hodgson
15 mins   Break  
4:00 - 4:45 PM L11 The linear-quadratic approach to fractionation Dr. Michael Joiner
4:45 - 5:30 PM L12 Modified fractionation schedules (and limits) Dr. Scott Bratman

 

Wednesday, April 27, 2022

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 - 10:45 AM L13 Dose rate effect - intro to RB concepts Dr. Albert van der Kogel
10:45 - 11:30 AM T4 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L11,12,13) Drs. Michael Joiner, Scott Bratman, Albert van der Kogel
15 mins   Break  
11:45 - 12:30 PM L14 Clinical radiobiology of brachytherapy Dr. Gerard Morton
12:30 - 1:15 PM L15 Stromal effects Dr. Stanley Liu
1 hour   Lunch  
2:15 - 3:00 PM L16 Tumor growth, stem cells, response to irradiation Dr. Stanley Liu
3:00 - 3:45 PM T5 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L14,15, 16) Drs. Gerard Morton, Stanley Liu                                 
15 mins   Break  
4:00 - 4:45 PM L17 The volume effect for normal tissues Dr. Albert van der Kogel
4:45 - 5:30 PM L18 Dose-response relationships - therapeutic ratio Dr. Michael Joiner

 

Thursday, April 28, 2022

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 -10:45 AM L19 Retreatment tolerance of normal tissues Dr. Sylvia Ng
10:45 - 11:30 AM T6 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L17,18,19) Drs. Albert van der Kogel, Michael Joiner, Sylvia Ng
15 mins   Break  
11:45 - 1:15 PM W1 Workshop 1: The LQ model Drs. Marianne Koritzinsky, Michael Joiner              
1 hour   Lunch  
2:15 - 3:00 PM L20 Tumor microenvironment and the Oxygen effect Dr. Marianne Koritzinsky
3:00 - 3:45 PM L21 Clinical approaches to target hypoxia Dr. Kathy Han
15 mins   Break  
4:00 - 4:45 PM L22 Stereotactic and high dose radiotherapy Dr. David Shultz
4:45 - 5:30 PM T7 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L20,21,22) Drs. Marianne Koritzinsky, Kathy Han, David Shultz

 

Friday, April 29, 2022

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 - 10:45 AM L23 Predictive biomarkers Dr. Scott Bratman
10:45 - 11:30 AM L24 Combined radiotherapy and chemotherapy Dr. Andrew Hope
15 min   Break  
11:45 - 12:30 PM L25 Biological response modifiers  Dr. Marianne Koritzinsky
12:30 - 1:15 PM L26 Combined radiotherapy and immunotherapy Dr. John Cho
1 hour   Lunch  
2:15 - 3:15 PM T8 Tutorial: Questions and Self-Assessments (L23-26) Drs. John Cho, Andrew Hope, Scott Bratman, Marianne Koritzinsky
3:15 - 4:45 PM W2 Workshop 2: Practical Application of Radiobiology Drs. Sylvia Ng and Sten Myrehaug | Drs. Patricia Lindsay and Tim Craig | Marianne Koritzinsky and TBA
4:45 - 5:30 PM   Concluding remarks Dr. Marianne Koritzinsky

 

May 4, 2022 (OPTIONAL)

 

TIME TYPE FACULTY SPEAKER
10:00 - 11:00 AM Optional Course Question Period Drs. Marianne Koritzinsky, Albert van der Kogel, Michael Joiner, Michael Milosevic

 

May 6, 2022

 

TIME TYPE LOCATION
9:00 - 12:00 PM EXAM                                      Online (Details will be sent directly to course participants)

* See Radiobiology Course home page to determine whether you need to take the exam. 

Sign up for this year's Clinical and Experimental Radiobiology Course.

(You will be redirected to EventBrite)

Register Today