Radiobiology Course Schedule

2021 Clinical and Experimental Radiobiology Course Schedule

Course dates: April 26-30, 2021

Course location: Online (Details will be sent directly to course participants)

Final exam date: May 14, 2020, 9:00 a.m. - 12:00 p.m.

Final exam location: Online (Details will be sent directly to course participants)

 

Monday, April 26, 2021

 

Time TYPe Lecture Faculty Speaker
10:00 - 10:30 AM   Introduction to course Dr. Marianne Koritzinsky
10:30 - 11:15 AM L1 Importance of radiobiology in the clinic Dr. Scott Bratman
15 min   Break  
11:30 - 12:15 PM L2 Hallmarks of cancer Dr. Marianne Koritzinsky
12:15 - 1:00 PM L3 Molecular basis of cell death Dr. Bradly Wouters
1 hour   Lunch  
2:00 - 2:30 PM T1 Tutorial  (L2, L3) Dr. Marianne Koritzinsky, Dr. Bradly Wouters
2:30 - 3:15 PM L4 Cell survival - in vitro and in vivo Dr. Albert van der Kogel
3:15 - 4:00 PM L5 Quantifying cell kill and cell survival Dr. Michael Joiner
15 min   Break  
4:15 - 4:45 PM T2 Tutorial  (L4, L5) Dr. Albert van der Kogel, Dr. Michael Joiner
4:45 - 5:30 PM L6 Pathogenesis of normal tissue side effects Dr. Shun Wong
5:30 - 6:00 PM T3 Tutorial  (L6) Dr. Shun Wong, Dr. Marianne Koritzinsky

 

Tuesday, April 27, 2021

 

Time Type LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 -10:45 AM L7 Radiation induced damage and the DNA damage response Dr. Bradly Wouters
10:45 - 11:30 AM L8 LET and RBE Dr. Richard Hill
15 min   Break  
11:45 - 12:30 PM L9 Particles in radiotherapy Dr. Michael Joiner
12:30 - 1:15 PM T4 Tutorial  (L7 - L9) Dr. Bradly Wouters, Dr. Richard Hill, Dr. Michael Joiner
1 hour   Lunch  
2:15 - 3:00 PM L10 The linear-quadratic approach to fractionation Dr. Michael Joiner
3:00 - 3:45 PM L11 Modified fractionation schedules (and limits) Dr. Scott Bratman
15 mins   Break  
4:00 - 4:30 PM T5 Tutorial (L10, L11) Dr. Michael Joiner, Dr. Scott Bratman
4:30 - 6:00 PM W The LQ-model workshop Dr. Michael Joiner, Dr. Marianne Koritzinsky

 

Wednesday, April 28, 2021

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 - 10:45 AM L12 Dose rate effect - intro to RB concepts Dr. Albert van der Kogel
10:45 - 11:30 AM L13 Clinical radiobiology of brachytherapy Dr. Gerard Morton
15 mins   Break  
11:45 - 12:15 PM T6 Tutorial (L12, L13) Dr. Albert van der Kogel, Dr. Gerard Morton
12:15 - 1:00 PM L14 Dose response relationships in radiotherapy - TCP, NTCP, therapeutic ratio Dr. Michael Joiner
1 hour   Lunch  
2:00 - 2:45 PM L15 The volume effect in radiotherapy Dr. Albert van der Kogel
2:45 - 3:15 PM T7 Tutorial (L14, L15) Dr. Michael Joiner, Dr. Albert van der Kogel                                      
15 mins   Break  
3:30 - 4:15 PM L16 Stromal effects Dr. Stan Liu
4:15 - 5:00 PM L17 Tumor growth, stem cells, and response to irradiation Dr. Stan Liu
5:00 - 5:30 PM T8 Tutorial (L16, L17) Dr. Stan Liu
5:30 - 6:00 PM Q1 General question period Dr. Michael Joiner, Dr. Marianne Koritzinsky

 

Thursday, April 29, 2021

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 -10:45 AM L18 Radiation-induced malignancies Dr. David Hodgson
10:45 - 11:30 AM L19 Stereotactic and high dose radiotherapy Dr. David Shultz
15 mins   Break  
11:45 - 12:15 PM T10 Tutorial (L18, L19) Dr. David Hodgson, Dr. David Shultz               
12:15 - 1:00 PM L20 Retreatment tolerance of normal tissues Dr. Sylvia Ng
1 hour   Lunch  
2:00 - 2:15 PM T11 Tutorial (L20) Dr. Sylvia Ng
2:15 - 3:00 PM L21 Oxygen effect and tumor microenvironment Dr. Marianne Koritzinsky
3:00 - 3:45 PM L22 Clinical approaches to target hypoxia Dr. Kathy Han
15 mins   Break  
4:00 - 4:30 PM T12 Tutorial (L21, L22) Dr. Marianne Koritzinsky, Dr. Kathy Han
4:30 - 5:15 PM L23 Predictive biomarkers and patient individualization Dr. Scott Bratman
5:15 - 5:30 PM T13 Tutorial (L23) Dr. Scott Bratman
5:30 - 6:00 PM Q2 General question period Dr. Marianne Koritzinsky, Dr. Michael Joiner

 

Friday, April 30, 2021

 

TIME TYPE LECTURE FACULTY SPEAKER
10:00 - 10:45 AM L24 Combined radiotherapy and chemotherapy Dr. Andrew Hope
10:45 - 11:30 AM L25 Biological response modifiers in tumors – concepts Dr. Marianne Koritzinsky
15 min   Break  
11:45 - 12:30 PM L26 Biological response modifiers in tumors – clinical implementation Dr. Alejandro Berlin
12:30 - 1:15 PM T14/Q3 Tutorial and Question period (L24-26) Dr. Andrew Hope, Dr. Marianne Koritzinsky, Dr. Alejandro Berlin
1:15 - 2:00 PM   Concluding remarks Dr. Marianne Koritzinsky

 

May 11, 2021 (OPTIONAL)

 

TIME Type FACULTY SPEAKER
10:00 - 11:00 AM Optional Course Question Period Dr. Marianne Koritzinsky, Dr. Albert van der Kogel, Dr. Gerard Morton

 

May 14, 2021

The exam is only mandatory for students who require course credit. If you are taking this course for other reasons, the exam is optional.

TIME TYPE Location
9:00 - 12:00 PM EXAM                                      Online (Details will be sent directly to course participants)